Waarom tandsteen laten verwijderen?

Omdat tandsteen zo veel voorkomt, lijkt het onschuldig. Toch laat je het beter op tijd verwijderen, want het is de boosdoener bij heel wat mondproblemen.

Ook al poets je nog zo goed, bijna niemand ontkomt aan tandsteen. Vooral vlak onder het tandvlees, maar ook achter en tussen je tanden kun je er last van krijgen, omdat die plekken nu eenmaal moeilijker bereikbaar zijn met je tandenborstel of omdat – laat ons eerlijk zijn – we ze weleens durven vergeten of overslaan. Omdat tandsteen zo veel voorkomt, lijkt het onschuldig. Toch laat je het beter op tijd verwijderen, want het is de boosdoener bij heel wat mondproblemen.

De oorzaken van tandsteen

Tandsteen ontstaat door tandplak. Wanneer deze plakkerige, kleurloze film gedurende lange tijd op het tandoppervlak blijft zitten, zal die verkalken of mineraliseren en uiteindelijk verharden tot een gele of bruine afzetting die we tandsteen noemen. Als die harde laag er eenmaal zit, krijg je ze niet meer weggepoetst. Het enige wat je kunt doen is een afspraak boeken bij de tandarts om de tandsteen te laten verwijderen.

Tandsteen laten verwijderen

Om tandsteen te verwijderen, heeft de tandarts twee opties. Enerzijds kan hij of zij de laag wegkrabben met een haakje. Anderzijds kan je tandarts met een apparaat werken dat trillingen geeft waarmee de tandsteen loskomt. Vaak krijgen je tanden nadien nog een polijstbeurt om de resterende aanslag te verwijderen, zodat je terug ‘met een schone lei’ kunt beginnen.

Waarom tandsteen laten verwijderen zo belangrijk is? Op langere termijn geeft tandsteen vrij ernstige problemen: het kan leiden tot gaatjes in je gebit en tot parodontitis of tandvleesinfecties. Als je die onbehandeld laat, leiden ze uiteindelijk tot afbraak van het steunweefsel van je tandvlees (waardoor je tanden los komen te zitten) of zelfs tot afbraak van je kaakbot.

Preventie: poetsen en flossen

Je hebt gelukkig verschillende wapens in de strijd tegen tandsteen. Je vermijdt het probleem door:

Je gebit in ere herstellen?

Had je in het verleden last van tandsteen, waardoor je tandvlees is teruggetrokken en je nu opgezadeld zit met verkleuringen op je tanden? Veneers bieden een uitweg: op een volkomen pijnloze manier geven ze je terug stralend witte tanden. Vraag gerust jouw gratis persoonlijk Smile Advies aan.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?