Duimen: niet zo onschuldig als het lijkt

Duimen, dat is iets voor kinderen, toch? Je schrikt misschien als we je vertellen dat één op de tien volwassenen ook duimt. Het ziet er redelijk onschuldig uit, maar het tegengestelde is waar. Duimzuigen met een volwassen gebit kan namelijk leiden tot scheve tanden.

Duimen als volwassene

Normaal gezien leren kleuters het af om te duimen als ze twee tot vier jaar oud zijn, maar sommige kinderen blijven het doen, ook als volwassene. Hoe dat komt? Volgens pyschologen is duimzuigen een troostende handeling waarbij endorfine (ons gelukshormoon) vrijkomt. Voor sommige volwassenen is het dan ook een manier om angst en stress te verminderen en om te kalmeren. Voor anderen is het een gewoonte tegen verveling geworden.

Wat doet duimen met je tanden?

Om met de deur in huis vallen: duimen is heel slecht voor je gebit. Je duim rust op je onderste tanden, waardoor die naar achteren kantelen. Bovendien oefen je door te zuigen druk uit, die voor een asymmetrische beet zorgt. In extreme gevallen is een kaakoperatie nodig om een gebit te herstellen als gevolg van duimzuigen.

Hoe stop je met duimzuigen?

Niet meer duimen dus. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want duimzuigen is net als roken een verslaving waar je enkel met een grote portie discipline vanaf raakt. Deze tips kunnen je helpen:

  • Experimenteer met de bekende trucjes, zoals nagellak met een vies smaakje, een plakker op je duim, met een sok over je handen slapen …
  • Probeer inzicht te krijgen in waarom je duimt: is het louter een gewoonte? Een copingmechanisme voor stressvolle situaties? Een manier om in slaap te vallen? Probeer voor die momenten een ander ritueel te vinden.
  • Schrijf op waarom je wil stoppen met duimen. Wil je je gebit niet langer beschadigen? Voel je schaamte? Die motivatie zal je op moeilijkere momenten helpen om door te zetten.
  • Schakel de hulp in van je familie, vrienden, partner … Probeer op cruciale momenten niet te vaak alleen te zijn, want dan is de neiging moeilijker te onderdrukken.
  • Vraag deskundige belegeiding, bijvoorbeeld van een tandarts of logopedist.

Is jouw gebit beschadigd door duimen? Of ben je om een andere reden niet tevreden over je tanden? Facings helpen je duurzaam en pijnloos aan een mooie glimlach. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze Smile-consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?