Tanden bleken: dit zijn je opties!

Er bestaan heel wat manieren om tanden te bleken, van ‘whitening sets’ voor thuis tot veneers. We overlopen ze én geven advies over hoe wit je het beste gaat.

Komaf maken met gele of grijze tanden is – hoe kan het ook anders – enorm goed voor je zelfvertrouwen. Gelukkig heb je tegenwoordig heel wat opties om je tanden witter te maken. Tanden bleken kun je thuis, met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, bij de tandarts of door facings te laten plaatsen. Als je kiest voor die laatste methode, moet je nog een belangrijke keuze maken, namelijk: hoe wit je je tanden nu eigenlijk wil laten maken. Je leest het goed: als je voor facings kiest, kun je gaan van een Hollywoodsmile tot een natuurlijke glimlach. Een belangrijke overweging om te maken voordat je je laat behandelen! Laat je inspireren.

De mogelijkheden voor tanden bleken


1. Zelf tanden bleken met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Onze grootmoeders pasten ook in hun tijd al allerhande trucs en slimmigheidjes toe om hun gebit te reinigen en hun tanden witter te maken. Vaak namen ze hun toevlucht tot middeltjes en producten die daar niet meteen voor bestemd waren, maar die toch enig resultaat opleverden. We delen graag enkele verzorgingstips uit vervlogen tijden – inclusief neveneffecten!

  • Bicarbonaat of zuiveringszout gaat de strijd aan met tandsteen (een samenstelling van kalium) en zorgt ervoor dat het in water oplost. Overdrijf hier niet mee, want veelvuldig gebruik van zuiveringszout gaat op termijn het tandvlees irriteren. Bovendien kunnen de korrels je glazuur beschadigen.
  • Puur citroensap heeft de reputatie tandsteen te verminderen en de tanden witter te maken. Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen, want het zure sap van de citroen tast je tandglazuur aan!
  • Steenkool werd in de vorige eeuw als schuurmiddel toegevoegd aan tandpasta’s, omdat het een witmakend effect zou hebben. Maar als je nu nog met steenkool aan de slag wil in de badkamer, zal het je heel wat moeite kosten én moet je genoegen nemen met een twijfelachtig eindresultaat …
  • De aboriginals in Australië gebruikten delen van de theeboom om hun tanden witter te maken. De theeboom groeit alleen in Australië, waardoor theeboomextracten bij ons enkel te verkrijgen zijn in de vorm van essentiële oliën. En experimenteren met essentiële oliën is niet zo slim, want de kans op overdosering is groot. De meeste essentiële oliën mag je wel ‘eten’, maar in heel beperkte mate. Overschrijd je de toegestane hoeveelheid, dan worden die onschuldig ogende druppeltjes giftig.
  • Tot slot vind je in allerhande natuurwinkels tegenwoordig tandpasta’s op basis van klei. Deze tandpasta’s zijn effectief, maar door hun te sterke, schurende eigenschap vormen ze op termijn een gevaar voor het tandglazuur.

Je merkt het al: wie nu nog grootmoeders ‘tips voor wittere tanden’ in de praktijk wil brengen, mag zich verwachten aan een wild badkameravontuur met heel weinig kans op succes. Gelukkig zijn de mogelijkheden om je tanden te bleken nog niet uitgeput.

2. Thuis tanden bleachen?

Er bestaan heel wat ‘whitenening’ sets om thuis mee aan de slag te gaan. Die hebben echter zelden het gewenste effect. In ‘Publication of the superior health council n° 8782’ waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor tandbleekmiddelen met een lage concentratie bleekmiddelen, omdat die de verwachtingen niet inlossen. Tandartsen kunnen wel bleekmiddelen gebruiken met een hogere concentratie H2O2 – het Europese maximum is 6%. Als je je tanden wil laten bleachen, ga je dus beter langs bij de tandarts, al is ook die procedure niet zonder nadelen. Ze kan namelijk tijdelijk tandgevoeligheid veroorzaken (maar is niet schadelijk).

3. Tanden bleken bij de tandarts

Hoewel je met een bleaching bij de tandarts veel veiliger af bent, is een mooi resultaat niet gegarandeerd. Hoe wit je tanden worden met zo’n dieptereiniging van je glazuur, hangt af van het type verkleuring waarmee je kampt én de kleur en dikte van je dentine of tandbeen. Tandverkleuringen vallen uiteen in extrinsieke en intrinsieke varianten. Bij die laatste vorm (verkleuringen aan de binnenkant van de tand) heeft het geen zin om je tanden te laten bleken. Bovendien kun je met bleaching sowieso nooit wittere tanden krijgen dan je eigen kleur.

4. Veneers: kies de kleur én vorm!

Opteer je daarentegen voor veneers, dan kun je zo wit gaan als je wil. Bovendien is het mogelijk om in een klap de vorm en positie van je tanden te laten corrigeren. Benieuwd naar de resulaten? Drie van onze klanten deden hun verhaal op onze blog!

Hoe wit maak je je tanden?

De meeste mensen kiezen een kleur die het uitzicht van hun eigen tanden zo goed mogelijk benadert – gewoon enkele tinten witter dus. Bovendien kun je je veneers meer of minder transparant laten maken, zodat de onderliggende kleur van je eigen tanden doorschemert. Je hoeft echter geen schrik te hebben voor een onnatuurlijk resultaat, zelfs bij heel witte tanden. Het is namelijk vooral de vorm van je facings die bepaalt of het effect natuurlijk is of niet. Je tanden mogen met andere woorden niet té recht of té gelijk zijn.

Je tanden wit houden na de behandeling

Zijn je tanden helemaal naar wens? Dan wil je ze natuurlijk zo houden. Dat doe je door etenswaren en dranken te vermijden die tandverkleuring in de hand werken. Denk aan rode wijn, koffie en zwarte thee. Ook door niet te roken en goed te poetsen gaan je facings lang mee (gemiddeld tien jaar).

Nog altijd geen idee welke tint wit het beste bij jou past? Onze Smile Consulentes helpen je graag met advies op maat!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?