Teruggetrokken tandvlees herstellen: je opties | GlamSmile

Teruggetrokken tandvlees herstellen: je opties

Teruggetrokken tandvlees vormt een belangrijke oorzaak van gevoelige tanden. Hoe komt het en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier!

Teruggetrokken tandvlees (de wetenschappelijke naam is ‘gingiva recessie’) vormt een belangrijke oorzaak van gevoelige tanden, want als het tandvlees terugtrekt, dan komen je tandhalzen bloot te liggen. Als het probleem erg vergevorderd is, krijgen je tanden zelfs zo weinig steun dat ze los kunnen komen. Hoe komt het en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier!

Het probleem herkennen

Teruggetrokken tandvlees herken je niet alleen aan de pijnscheuten die je krijgt als je een koud drankje drinkt of een ijsje eet (dat is de gevoeligheid waarover we het al hadden). Je kunt het in de meeste gevallen ook zien. Je tandvlees is dan rood, soms bloedt het zelfs, en je tandhalzen zijn zichtbaar (je ziet met andere woorden geen mooie ronde overgang tussen je tanden en je tandvlees, maar een soort driehoekige uitloper).

De oorzaken van teruggetrokken tandvlees

Als er zich tandplak bevindt op de grens tussen tand en tandvlees, kun je een ontsteking krijgen en kan je tandvlees terugtrekken. Maar ook fout poetsen (lees: te hard schrobben op het tandvlees of een te harde tandenborstel gebruiken) kan een oorzaak zijn voor terugtrekkend tandvlees, net als klemmen. Dat laatste is effectief een probleem, want veel mensen bijten doorheen de dag onbewust te hard op hun tanden. Tot slot zijn veroudering en (de behandeling voor) parodontitis, een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees, mogelijke boosdoeners.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Goed poetsen is een belangrijke manier om te vermijden dat je tandvlees terugtrekt, maar als het al zover is, breng je daarmee natuurlijk je tandvlees niet terug. Wat je dan kunt doen:

  • Tandvleesontstekingen worden voornamelijk veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Bacteriën stapelen zich daardoor op en transformeren tot tandplak, wat op zijn beurt weer kan evolueren tot tandsteen. Al deze bacteriën kunnen ontstoken tandvlees veroorzaken. Een belangrijke remedie tegen terugtrekkend tandvlees is dan ook: een goede mondhygiëne en regelmatig tandsteen laten verwijderen door je tandarts om eventuele tandvleesontsteking te voorkomen.
  • Daarnaast zijn er twee mogelijke operaties:
    • Een ‘recessiebedekking’ of tandvleestransplantatie: via microchirurgie wordt een stukje van je gehemelte weggesneden en getransplanteerd om je tandhals te bedekken. De behandeling werkt prima, maar gaat wel gepaard met een lang herstel.
    • Een pinholebehandeling is een twee optie. De chirurg maakt dan een gaatje in je tandvlees en trekt je tandvlees met haakjes naar onder, zodat het weer aansluit. Door collageenstrips aan te brengen in het gaatje vermijdt de chirurg bovendien dat het tandvlees weer terugtrekt. Dit type operatie is minder ingrijpend.
  • Tot slot kun je ook volledig pijnloos veneers laten plaatsen om de driehoekige uitloper van je tanden te camoufleren. Om de uitlopers (ook wel ‘black holes’ of ‘black triangles’ genoemd) volledig te kunnen dichten, mogen ze echter niet te groot zijn. Wil je laten onderzoeken of dit voor jou een optie is? Maak vrijblijvend een afspraak bij onze Smile Consulentes!
Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?