Terugtrekkend tandvlees herstellen: dit zijn de opties

Terugtrekkend tandvlees (de wetenschappelijke naam is ‘gingiva recessie’) vormt een belangrijke oorzaak van gevoelige tanden. Want als het tandvlees terugtrekt, komen je tandhalzen bloot te liggen. Laat je het probleem te lang aanslepen, dan krijgen je tanden zelfs zo weinig steun dat ze los kunnen komen. Hoe kun je teruggetrokken tandvlees herstellen? Dat en meer lees je hier!

Terugtrekkend tandvlees herkennen

Terugtrekkend tandvlees herken je niet alleen aan de pijnscheuten die je krijgt als je een koud drankje drinkt of een ijsje eet (dat is de gevoeligheid waarover we het al hadden). Je kunt het in de meeste gevallen ook zien. Je tandvlees is rood en bloedt soms. Daarnaast zijn je tandhalzen zichtbaar: je ziet geen mooie, ronde overgang tussen je tanden en je tandvlees, maar een soort driehoekige uitloper.

Waarom trekt mijn tandvlees terug?

Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben.

  • Als er zich tandplak bevindt op de grens tussen je tand en tandvlees, kun je een ontsteking krijgen en kan je tandvlees terugtrekken.
  • Maar ook fout poetsen (lees: te hard schrobben op het tandvlees of een te harde tandenborstel gebruiken) kan een oorzaak zijn van terugtrekkend tandvlees.
  • En ook kaakklemmen vergroot je kans op terugtrekkend tandvlees. Veel mensen bijten tijdens de dag onbewust te hard op hun tanden.
  • Tot slot zijn veroudering en (de behandeling voor) parodontitis, een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees, mogelijke boosdoeners.

Teruggetrokken tandvlees leeftijd

Terugtrekkend tandvlees kan op elke leeftijd voorkomen, maar mensen ouder dan 55 hebben er het vaakst last van.

Hoe voorkom je terugtrekkend tandvlees?

Een goede mondhygiëne de eerste stap om terugtrekkend tandvlees te voorkomen. Laat ook regelmatig tandsteen verwijderen door je tandarts om een eventuele tandvleesontsteking geen kans te geven.

Terugtrekkend tandvlees opvullen

Goed poetsen is een belangrijke manier om te vermijden dat je tandvlees terugtrekt. Maar als het al zover is, kun je je teruggetrokken tandvlees daarmee natuurlijk niet herstellen. Wat kun je dan wél nog doen tegen terugtrekkend tandvlees?

  • Een ‘recessiebedekking’ of tandvleestransplantatie: tijdens een operatie wordt een stukje van je gehemelte weggesneden en getransplanteerd om zo je terugtrekkend tandvlees op te vullen. Deze behandeling werkt prima, maar gaat wel gepaard met een lang herstel.
  • Daarnaast kun je ook volledig pijnloos veneers laten plaatsen om de driehoekige uitloper van je tanden te camoufleren. Om de uitlopers (ook wel ‘black holes’ of ‘black triangles’ genoemd) volledig te kunnen dichten, mogen ze wel niet te groot zijn.

Wil je laten onderzoeken of veneers voor jou een optie zijn? Maak vrijblijvend een afspraak bij onze Smile Consulenten!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?