Lispelen met een beugel: je kan het vermijden

Een beugel kan ervoor zorgen dat je tijdelijk lispelt. Gelukkig kan je dit ongemak ook vermijden door te kiezen voor veneers. Lees snel meer.

Eerlijk is eerlijk: er zijn niet veel voordelen aan een beugel dragen. Je eten blijft ertussen hangen, je hebt die vervelende spanning op je tanden en … dan ga je nog eens lispelen ook. Gelukkig valt dat laatste te vermijden. Ontdek snel hoe!

Wat is lispelen?

First things first: er is een verschil tussen lispelen en slissen. Bij lispelen komt de punt van je tong tussen je tanden door in plaats van er netjes achter te blijven. Daardoor kan je niet alleen horen, maar ook zien dat iemand lispelt. Als je slist, blijven de zijkanten van je tong laag in je mond in plaats van hoog tegen de bovenkiezen aan te sluiten. Zo ontsnapt er bij de s-klank lucht aan de zijkanten van je tong.

Lispelen met een beugel

Een beugel kan ervoor zorgen dat je (tijdelijk) lispelt, maar niet bij elke soort beugel zal je er evenveel last van hebben. Met een onzichtbare beugel zal je bijvoorbeeld minder snel lispelen dan met een blokjesbeugel of buitenbeugel. Meestal moet je gewoon even wennen aan je nieuwe beugel en gaat het lispelen vanzelf over. En wees gerust: je houdt er zeker geen permanent spraakgebrek aan over. Blijft het lispelen bij jou langer duren dan verwacht, dan kan je hulp zoeken bij een logopedist.

Veneers: stralende glimlach zonder lispelen

Gelukkig kan je het ongemak van lispelen ook gewoon vermijden door te kiezen voor veneers in plaats van een beugel. Deze schildjes plaatsen we volledig pijnloos op je tanden, voor een langdurig mooi gebit. In tegenstelling tot een beugel kies je zelf de vorm en kleur van je tanden én zie je meteen resultaat in de spiegel.

Meer weten over veneers? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Of ga voor een aligner

Ook met een aligner, de onzichtbare beugel van GlamSmile, is lispelen geen probleem. Het is een op maat gemaakt schildje van kunsthars dat je over je tanden schuift. Om de paar weken krijg je een nieuw schildje, zodat je tanden geleidelijk aan recht komen te staan.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?