Roken: hoe slecht is het voor je tanden?

Roken heeft niet alleen een negatieve invloed op je longen en hart, maar ook op je gebit en mondgezondheid. Hoe slecht is roken voor je tanden?

Dat roken ongezond is, wist je al wel. Maar terwijl je misschien meteen aan je longen en hart denkt, hebben sigaretten ook een negatieve invloed op je gebit en algemene mondgezondheid. Wat doet roken met je tanden?

Minder afweercellen en speeksel in je mond

Onze bloedvaten voeren voortdurend afweercellen aan in onze mond om daar de slechte bacteriën aan te vallen. De nicotine in sigaretten vernauwt je bloedvaten, waardoor er minder afweercellen doorstromen. Ook de kwaliteit van de cellen daalt door de schadelijke stoffen in sigaretten. Het gevolg? De kans op een tandvleesontsteking is een stuk groter.

Ook je speeksel bevat heel wat afweerstoffen die ten strijde trekken tegen bacteriën die infecties en zweren veroorzaken. Zo houden ze je gebit en tandvlees gezond. Doordat nicotine je speekselproductie vermindert, raakt je mond moeilijker geneutraliseerd. En ook dat betekent een hoger risico op een tandvleesontsteking.

Wonden genezen trager

Een goede doorbloeding is heel belangrijk om wonden te laten genezen. Omdat de bloedvaten in het tandvlees van rokers vernauwd zijn, herstellen wonden in hun mond trager. Het aantal succesvolle behandelingen met implantaten ligt daarom ook lager dan bij niet-rokers.

Verkleurde tanden

Een van de meest zichtbare gevolgen van roken, zijn verkleurde tanden. Die verkleuringen krijg je niet zomaar weg, maar veneers bieden een oplossing. Jij kiest zelf de kleur van deze schildjes, die we volledig pijnloos op je tanden plaatsen. Bovendien zijn veneers niet gevoelig voor verkleuring, bijvoorbeeld door rode wijn of koffie.

Slechte adem

Even herhalen: een gebrek aan afweercellen en speeksel zorgt ervoor dat bacteriën in je mond blijven hangen. Die verzamelen zich het liefst op de ruwe structuur van je tong: in de groeven kunnen ze zich makkelijk vasthechten. Zo zorgen ze voor een slechte ademgeur.

Mondkanker

Roken is een van de meest voorkomende oorzaken van mondkanker. Rokers hebben namelijk meer risico op afwijkingen en weefsels in hun mond en keel en op de tong. Zulke afwijkingen kunnen uiteindelijk tot mondkanker leiden.

Stoppen met roken

Gelukkig is er ook goed nieuws. Al na twee tot zes weken nadat je stopt met roken is het positieve effect zichtbaar in je mond. Je tandvlees raakt weer beter doorbloed, waardoor je minder snel een ontsteking hebt en tandartsbehandelingen beter aanslaan.

Gestopt met roken? Veneers maken meteen komaf met je gele tanden. Ze zijn gemaakt van porselein, waardoor ze niet verkleuren door koffie, rode wijn of zelfs tabak. Zo blijven je tanden altijd mooi wit.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?