Alle vragen over tanden bleken opgelijst
Witte tanden doen je er tien jaar jonger uitzien, ze moedigen aan tot breeduit lachen én ze boosten je zelfvertrouwen. Bovendien liggen ze binnen handbereik, want tanden bleken is tegenwoordig helemaal ingeburgerd en er zijn tal van opties voor beschikbaar. Misschien overweeg je zelf om je tanden te (laten) bleachen, maar heb je nog vragen bij de procedure. Deze FAQ’s zijn in dat geval zeker het lezen waard!
Hoe komt het dat mijn tanden geel zijn?
Sommige mensen zijn van nature jammer genoeg niet gezegend met een wit gebit. Anderen krijgen na verloop van tijd te kampen met verkleuringen, ofwel binnenin de tand of van buiten uit. Deze twee types noemen we respectievelijk ‘intrinsieke’ en ‘extrinsieke’ verkleuringen.
- Intrinsieke verkleuringen ontstaan bijvoorbeeld bij een ontzenuwde tand of door antibioticagebruik als kind.
- Extrinsieke verkleuringen zijn dan weer toe te schrijven aan ouderdom, maar kunnen we evengoed terugbrengen tot de consumptie van bepaalde dranken en voedingsmiddelen, zoals rode wijn en ijsthee. Ook sigaretten doen je gebit uiteraard geen goed. De kleurstoffen in deze producten werken onvermijdelijk in op het glazuur van je tanden, dat een poreuze laag is.
Is tanden bleken voor iedereen weggelegd?
Nee, met bleachen kun je alleen extrinsieke verkleuringen wegwerken. Bovendien is bleken minder doeltreffend bij oudere mensen, omdat bleekmiddelen inwerken op het tandglazuur en deze laag dunner wordt naarmate we ouder worden. Vrees je nu dat bleaching niet voor jou weggelegd is, dan kun je je toevlucht nemen tot veneers. Zelfs bij intrinsieke verkleuringen garanderen ze een perfect wit gebit.
Hoe wit worden mijn tanden?
Als je opteert voor bleachen, dan worden je tanden sowieso nooit witter dan ze oorspronkelijk waren. De (erfelijk bepaalde) kleur van je dentine of tandbeen is doorslaggevend. Wil je nog wittere tanden, bijvoorbeeld omdat je een Hollywood-glimlach nastreeft? Veneers helpen je droom waarmaken.
Hoe gaat bleachen in zijn werk?
De bleachingprocedure bestaat uit een dieptereiniging van je glazuur met behulp van waterstofperoxide. Die chemische stof creëert een zuurstofverbinding met de kleurstofmoleculen die in je glazuur zijn achtergebleven.
Is bleachen schadelijk?
Bleachen is een chemisch proces, waarvoor een bepaalde concentratie van waterstofperoxide ingezet wordt. Bij verkeerd gebruik kan dat middel schadelijk zijn. Dat is meteen de reden waarom thuisbleekkits veel minder resultaat sorteren: de hoeveelheid waterstofperoxide in die middelen ligt lager om de procedure veilig te houden. Probeer hier evenwel geen mouw aan te passen door de dosering van het product op eigen houtje te gaan wijzigen, maar volg altijd de voorschriften! Tips: je doet er goed aan op maat gemaakte bleekschildjes te kopen en je bleekproduct bij de tandarts te halen.
Is bleachen pijnlijk?
Je moet opletten dat je het tandvlees niet raakt, want dat kan irriteren. Bleachen kan tijdelijk ook overgevoeligheid overgevoeligheid voor warme of koude dranken veroorzaken. Zodra de behandeling pijn begint te doen, las je het best een paar dagen rust in.
Hoe moet ik mijn tanden verzorgen na het bleachen?
Na het bleken poets je je tanden zoals anders, maar je mag een tijdje niet zomaar alles eten. Concreet moet je kleurstoffen vermijden – koffie, rode wijn, zwarte thee, vruchtensappen … zijn dus even uit den boze – want paradoxaal genoeg zijn je tanden na de behandeling vatbaarder voor verkleuringen. Ook roken kan je beter laten.
Hoe lang blijven mijn tanden wit?
Afhankelijk van je levensstijl en je eet- en drinkgewoontes blijft je gebit gedurende maximaal een jaar na het bleachen wit. Voor een langduriger resultaat moet je je toevlucht nemen tot facings. Daarmee ben je zo’n tien jaar gerust.
Meer weten over facings of veneers? Onze Smile Consulentes
bespreken de opties graag vrijblijvend met jou.