Slechte gewoontes voor je tanden: maak jij je er ook schuldig aan?

Dacht je met goed poetsen en flossen wel safe te zitten qua tandbescherming? Dan moeten we je helaas teleurstellen … Soms zijn het kleine, onbewuste gewoontes die voor gaatjes of andere schade zorgen en zo je uitstekende mondverzorging tenietdoen. Die gewoontes doorbreken kan je dus een hoop ellende (en tandartsbezoeken) besparen!

Nagelbijten

Door op je nagels te bijten, breng je ongewenste bacteriën in je mond. Je tandglazuur begint dan te slijten en er kunnen stukjes van je tanden afbreken. Voel je de neiging opkomen om te nagelbijten, probeer jezelf dan af te leiden door bijvoorbeeld in een balletje te knijpen.

Op pennen en ijsblokjes kauwen

Een absolute no-go: op pennen en potloden kauwen. We doen het vaak onbewust om ons beter te concentreren. Maar door voortdurend te bijten kunnen er barstjes en gaatjes in je gebit ontstaan. Het is trouwens niet alleen slecht voor je tanden, maar ook voor je pennen. En leen maar eens zo’n beknabbeld potlood uit … In dezelfde categorie: kauwen op een ijsblokje. De snelle temperatuurdaling in je mond kan je tanden doen barsten.

Duimzuigen

Als je op je duim zuigt, kantelen je onderste tanden lichtjes naar achteren doordat je duim erop rust. Je oefent druk uit, wat kan leiden tot een asymmetrische beet. Geraak je er niet vanaf met trucjes zoals een plakker op je duim of nagellak met een vies smaakje? Schakel dan professionele hulp in van een tandarts of logopedist.

Je tanden als gereedschap gebruiken

Plakband scheuren of een plastic verpakking openen? Grijp toch maar naar een schaar, want je tanden lijden eronder. Ook het dopje van een (bier)flesje halen, doe je beter met je handen of een flesopener. Gebruik je je tanden, dan belast je ook je kaakgewrichten.

Tandenstoker verkeerd gebruiken

Tandenstokers worden al te vaak fout gebruikt, waardoor je tandvlees beschadigd raakt. Zit er een vervelend etensrestje tussen je tanden, dan gebruik je beter flosdraad of een flosborsteltje.

Hebben slechte gewoontes bij jou voor beschadigde, afgebroken of scheve tanden gezorgd? Dan bieden veneers een oplossing voor een stralend nieuw gebit. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor meer info en advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?