De voor- en nadelen van een implantaat

Een tandimplantaat bestaat uit een schroef of vijsje in het kaakbeen, met daarop een kroon. Deze oplossing bezorgt je met andere woorden een volledig nieuwe tand, want de schroef of het vijsje vervangt je wortel. Of dit een goeie oplossing is om je tanden te herstellen? Dat hangt van je situatie af. In dit artikel wegen we de voor- en nadelen van een implantaat tegenover elkaar af. Zo ben je goed voorbereid.

De nadelen van implantaten

Laten we met het ‘slechte nieuws’ beginnen en eerst de minpunten van implantaten onder de aandacht brengen.

Voldoende houvast nodig

Een implantaat biedt niet in álle omstandigheden soelaas. Moet je bijvoorbeeld meerdere implantaten krijgen, dan heb je daar voldoende ruimte voor nodig in je kaak - en soms is die ruimte er simpelweg niet. Als de implantaten te dicht bij elkaar staan, slinkt het bot ertussen en krimpt je tandvlees.

Mis je een bepaalde tand al lang en kies je dan pas voor een implantaat? Die situatie is niet ideaal, want het bot kan op die plaats weggetrokken zijn en dan niet meer voldoende houvast bieden voor de schroef. (Om dezelfde reden zijn vaste implantaten te verkiezen boven uitneembare tandprothesen, omdat zonder schroef in je kaakbot dat bot ook wegtrekt.) Als je slechts een beetje botverlies hebt, ligt een implantaat nog wél binnen de mogelijkheden. Dan wordt er gewerkt met het natuurlijke botsubstituut Bio-Oss.

Geen implantaat onder de achttien

Een implantaat is tot slot jammer genoeg geen optie voor wie jonger is dan achttien, om de eenvoudige reden dat de kaken in dat geval nog niet volgroeid zijn.

De voordelen van implantaten

Je hebt het hierboven al gemerkt: een implantaat verhindert dat je kaakbot wegtrekt, en doet dus ook heel veel goeds! Die bijdrage aan je botbehoud is bovendien lang niet het enige voordeel van implantaten.

Implantaten gaan lang mee

Implantaten hebben een indrukwekkende levensduur. Ze kunnen tientallen jaren meegaan. Natuurlijk blijft het ook met implantaten wel belangrijk om goed te poetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan voor een check-up.

Kleine ingreep

Vroeger was een implantaat laten plaatsen geen sinecure, maar met de nieuwste technologieën verloopt de ingreep even vlot en precies als pakweg een tand laten trekken. Bovendien ondervinden de tanden in de buurt van het implantaat er geen enkele schade van.

Een implantaat of een brug?

Is een implantaat geen optie voor jou, dan vormt een brug een mogelijk alternatief. Zo’n brug bestaat uit twee of meer kronen die over je gezonde tanden komen, met daartussen één of meer kunsttanden om de open ruimte te vullen. Hiervoor hoeft de tandarts niet in je kaak te boren, maar de tanden waarover de kronen komen, moeten wel omslepen worden.

Met een brug ben je iets sneller gesteld, aangezien implantaten zo’n drie maanden moeten vastgroeien in het bot vooraleer je kroon erop mag. Een brug is wel duurder. Met een implantaat of met een kroon kom je logischerwijs goedkoper uit dan met een driedelige brug. In tegenstelling tot een implantaat tast een brug de tanden in de buurt wel aan en houdt ze het kaakbeen niet intact.

Je merkt het: elke oplossing heeft z’n voor- en nadelen. Overleg dus zeker met je tandarts over wat voor jou persoonlijk de beste optie is!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?