Trucjes om je tanden witter te maken: wat werkt en wat niet?

Witte tanden zijn geen detail, tenzij je ermee kunt leven dat je elke spontane lach onderdrukt en je je professionele carrière niet met een maximale dosis zelfvertrouwen kunt uitbouwen. Wie niet gezegend is met perfect witte tanden, hoeft evenwel niet te vrezen: er bestaan heel wat manieren om je gele tanden witter te maken. We onderwerpen enkele natuurlijke witmakers aan een kritische blik, en stellen meteen een duurzamer en minder schadelijk alternatief voor.

Natuurlijke witmakers voor je tanden

“Een minder schadelijk alternatief”? Je leest het goed. Er bestaan inderdaad heel wat natuurlijke middeltjes om je tanden opnieuw witter te maken, maar ‘natuurlijk’ betekent in dit geval niet ‘onschadelijk voor je lichaam’. Tandartsen raden aan om uiterst voorzichtig om te springen met de volgende drie natuurlijke witmakers, want wanneer je ze regelmatig gebruikt, beschadigen ze het glazuur van je tanden onherroepelijk.

1. Gele tanden aanpakken met houtskool

Verrassend genoeg zijn er veel mensen die hun gele tanden te lijf gaan met … houtskool. Het concept is relatief simpel: houtskool op je tandenborstel doen en poetsen maar. Dat levert uiteraard een gek resultaat op – lees: een pikzwarte mond – maar het maakt je gebit wel witter. Houtskool zou namelijk vlekken uit je tanden trekken en bacteriën doden. Jammer genoeg brengt het goedje niet alleen bacteriën, maar ook je tandglazuur schade toe. Pas er dus goed mee op!

2. Zelf tanden bleken met baksoda (bicarbonaat)

Bicarbonaat is nog zo’n middeltje dat regelmatig gebruikt wordt om tanden te bleken. Net als bij houtskool, volstaat het om een theelepeltje baksoda op je tandenborstel te doen en te beginnen poetsen. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden, want de behandeling kan op termijn niet alleen je glazuur aantasten, maar evengoed tandvleesproblemen veroorzaken.

3. Tanden bleken met aardbeien en zout

De combinatie van aardbeien en zout klinkt niet meteen lekker, maar wordt wel degelijk gebruikt om tanden witter te maken. De vitamine C in de aardbeien zou helpen om tandplak af te breken, terwijl het zout die tandplak dan weer zou absorberen. Laat het mengsel een vijftal minuten intrekken en spoel het goed af, maar herhaal deze behandeling zeker niet te vaak, want de zoutkorrels vormen een stevige bedreiging voor je glazuurlaag.

Veneers voor een blijvend resultaat

Al die natuurlijke middeltjes plegen niet alleen een aanslag op je glazuur, ze hebben het bijkomende nadeel dat ze enkel oppervlakkige verkleuringen wegwerken (zoals de aanslag die rode wijn op je gebit achterlaat) en geen blijvend resultaat garanderen. Veneers blijven de beste garantie op hagelwitte tanden: ze gaan gemiddeld tien jaar mee, zijn volledig gepersonaliseerd qua kleur en vorm, en de plaatsing verloopt snel en pijnloos.

Onze Smile Consulentes vertellen je er graag meer over!

Voor na
Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?