Verbrande tong? Enkele tips! | GlamSmile

Verbrande tong? Tips om de pijn te verzachten!

Een kop thee of koffie slurpen waar eigenlijk toch nog verdacht veel damp uit omhoog kringelt? Een worstenbroodje verorberen waarvan het korstje al lauw is, maar de vulling allesbehalve? Of gewoon niet kunnen wachten om dat lekkere stukje pizza in je mond te stoppen? Het resultaat is maar al te vaak dat je je tandvlees en/of je tong verbrandt. Een verbrande tong kan behoorlijk pijnlijk zijn – en niet alleen tijdens het poetsen. Gelukkig bestaan er enkele manieren om het leed te verzachten.

Wie z’n tong verbrandt …

Wat er precies gebeurt als je je tong verbrandt? Je tong bestaat uit zo’n tienduizend smaakpapillen, waarvan er een deel (tijdelijk) beschadigd raken als je iets in je mond stopt dat veel te heet is. De gevolgen laten zich voelen: je proeft minder, je papillen zwellen op en worden rood. In het ergste geval krijg je een pijnlijke blaar op je tong. Blazen voordat je iets eet, je eten voldoende laten afkoelen, … Je kent de trucjes wel, maar wat je moet doen als het kwaad al geschied is?

Verbrande tong: ice ice, baby

Als je je tong of tandvlees verbrandt, is afkoelen de boodschap. Je kunt naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar het kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, want de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je een koud drankje drinken of op een ijsblokje sabbelen. Gebruik nooit brandzalf: die blijft niet zitten én is niet gemaakt om op te eten.

Yoghurt verkoelt en verzacht

Als je yoghurt in je ijskast hebt staan, dan kan dat ook redding brengen. Het is niet de bedoeling om het potje meteen naar binnen lepelen, maar wel om de yoghurt telkens enkele seconden op je tong te laten liggen. Zo kan het goedje inwerken op je pijnlijke smaakorgaan. Lust je geen yoghurt? Ook honing heeft verzachtende eigenschappen! Wat je absoluut moet vermijden, zijn zoute en zure voeding en drank, zoals chips of citrusvruchten. Die zullen de pijn alleen maar verergeren. Bovendien zijn ze allesbehalve lief voor je tanden!

Wanneer élk warm drankje pijn doet

Om je tong te verbranden, moet je al iets behoorlijk warms eten of drinken. Maar wist je dat voor heel wat mensen zelfs ‘gewoon’ warme drankjes of maaltijden pijnlijk zijn? Ze hebben last van gevoelige tanden. Als die situatie jou herkenbaar in de oren klinkt, hoor je vast graag dat onze veneers je niet alleen een stralende glimlach bezorgen, maar ook bescherming bieden tegen dit probleem. Ze vormen namelijk een extra beschermlaag!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?