Wat zijn de oorzaken van een loszittende tand?
Achter een loszittende tand schuilt meestal slecht nieuws … Hoe kan het zover komen? En wat kan de tandarts doen?
Als kind kreeg je nog een beloning voor een wiebelende tand die uiteindelijk uitviel, maar als volwassene is het een ander paar mouwen. Want achter losse tanden schuilt meestal slecht nieuws … Hoe kom je aan zo’n loszittende tand?
1. Ontsteking van je tandvlees
Een tandvleesontsteking (of gingivitis) is de belangrijkste oorzaak voor losse tanden bij volwassenen. Is je tandvlees rood en gezwollen en bloedt het sneller? Dat zijn mogelijke symptomen. Als je die niet behandelt, kan de ontsteking overgaan op het steunweefsel rond je tanden (het paradontium) en kan op termijn ook je kaakbot ontsteken. We spreken dan niet langer van gingivitis, maar van paradontitis. De ligamenten die je tand vasthouden aan het bot raken dan beschadigd en vallen uiteen. Als ook het bot verder afbreekt, verliest je tand z’n verankering en komt die los te zitten.
2. Loszittende tand door gaatjes
Loop je te lang rond met een gaatje in je tand, dan kunnen bacteriën het tandglazuur binnendringen. Ze banen hun weg verder tot de wortelpunt, waar een ontsteking ontstaat. Zo’n wortelpuntontsteking kun je ook krijgen als je tandarts na een wortelkanaalbehandeling het wortelkanaal niet goed schoonmaakt.
3. Slechte prothese
Als een kroon of brug slecht geplaatst is, oefen je constant druk uit op je tanden en steunweefsel. Het paradontium raakt dan overbelast, wat leidt tot schade aan je gebit, pijn en mogelijk ook losse tanden.
4. Tandenknarsen
Ook bij tandenknarsen oefen je druk uit op je tanden, veel meer dan wanneer je ‘gewoon’ kauwt. Die overbelasting zorgt voor slijtage van je tanden, die je herkent aan de slijpsporen op je glazuur. Een knarsgebitje van kunststof helpt om je tanden minder te beschadigen.
5. Loszittende tanden leiden tot meer losse tanden
Heb je al te maken met de ellende van een losse tand, dan heb je helaas een grote kans op nog meer pech. Want zodra er één tand loszit, loop je meer risico op andere lossen tanden. Hoe dat komt? Je botten worden zwakker als je ze niet meer gebruikt. Een losse tand oefent geen druk meer uit op het kaakbot. Dat is een vals signaal voor je lichaam dat het bot niet meer nodig is. De aangrenzende tanden kunnen daardoor hun greep verliezen, en ook loskomen.
Wat te doen bij een loszittende tand?
Je tandarts kan de losse tand vaak nog redden door de onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld een ontsteking, te bestrijden. Om een losse tand te voorkomen, ga je best jaarlijks langs bij de tandarts. Ook een goede mondhygiëne is belangrijk.
Veneers als oplossing
Heeft jouw gebit al veel geleden, en ben je niet blij met hoe het er nu uitziet? Veneers zijn een pijnloze en langdurige oplossing voor een stralende glimlach. Deze schildjes zijn gemaakt uit porselein, een erg stevig materiaal dat je gebit beschermt. We plaatsen ze op je tanden, zonder dat we aan je originele gebit moeten slijpen. Bovendien kies je de vorm en kleur helemaal zelf. Onze Smile-Consulenten geven je graag advies!