Zo hou je een goeie mondhygiëne ook vol op vakantie

Aaah vakantie … zalig! Even ontsnappen aan de dagelijkse routine en helemaal in relaxmodus gaan. Maar let op: net daarin schuilt het gevaar om je mondhygiëne uit het oog te verliezen. Bovendien eten en drinken we vaak ongezonder op reis, wat ook niet bevorderlijk is voor de staat van je tanden. Met deze tips hou je je mondhygiëne ook op vakantie pico bello.

Pak je eigen producten in

In het buitenland zijn tandverzorgingsproducten zoals tandpasta of mondwater soms moeilijker te verkrijgen of duurder, dus neem ze altijd zelf mee. In bepaalde landen is het bovendien afgeraden om kraantjeswater te drinken. Zorg daarom dat je een flesje mineraalwater bij de hand hebt om je mond te spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst. Reis je met het vliegtuig? Neem je producten (in miniversie!) mee in je handbagage. Zo heb je ze dicht bij je als je ergens vast komt te zitten of je ruimbagage kwijtraakt.

Neem een momentje voor mondhygiëne

Routine loslaten op vakantie doet deugd, maar probeer toch minstens één keer per dag een momentje in te lassen voor je mondhygiëne. Liefst vlak voor het slapengaan. Zie het als me-time – wedden dat het je helemaal tot rust brengt?

Let op wat je drinkt en eet

Geniet met volle teugen van je vakantie, maar probeer toch ook te letten op wat je drinkt en eet:

  • Drink suikerrijke drankjes en cocktails met een rietje om de vloeistof weg te houden van je tanden. En wissel genoeg af met water.
  • Maak op voorhand gezonde snacks klaar voor een daguitstap.
  • Toch zin in een zoete snack? Drink achteraf een glas water om de meeste suiker weg te spoelen, zodat die niet op je tanden achterblijft.
  • Geen eten of water in de buurt? Neem altijd een pakje suikervrije kauwgom mee. Door daarop te kauwen vul je het speeksel in je mond aan, waardoor een eventueel overschot aan bacteriën wordt weggespoeld. Denk er wel aan om je kauwgom op tijd weg te gooien, want constant kauwen is belastend voor je kaken.

Ga voor je vertrek naar de tandarts

Tandproblemen kunnen je vakantie grondig verpesten, dus ga ervoor zeker op controle. Een tandartsbezoek in het buitenland kan namelijk een lastige klus zijn: duurder, moeilijker vast te leggen én je komt terecht bij iemand die je gebit en voorgeschiedenis niet kent. Heb je voor je reis al lichte tandpijn, laat je gebit dan ruim op voorhand nakijken zodat er genoeg tijd is voor de juiste behandeling en genezing. In het vliegtuig kan tandpijn trouwens erger worden door de druk.

Ook met facings of veneers is een goede mondhygiëne op vakantie belangrijk! Want je wil stralend op die vakantiefoto’s staan, toch?

Wil je meer info over facings of advies voor een mooie glimlach? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?