Een gouden tand: nog van deze tijd?

In dit artikel nemen we een korte duik in de geschiedenis van de gouden tand en lees je wat te doen als je je gouden facing of kroon wil laten verwijderen.

Als je aan facings denkt, dan denk je wellicht meteen aan witte facings. Maar er zijn evengoed mensen die een gouden laagje over hun tand(en) dragen. In dit artikel nemen we een korte duik in de geschiedenis van de gouden tand en lees je wat je kunt doen als je je gouden facing of kroon eventueel kwijt wilt.

Van gouden tand tot gouden ‘grillz’

Tot tien jaar geleden waren gouden vullingen of gouden tanden volstrekt normale oplossingen voor gaatjes of beschadigde tanden. De vulling of kroon verving dan het aangetaste glazuur: het goud diende met andere woorden als beschermlaag. Je grootouders of ouders hebben misschien wel zo’n gouden tand. Waarom tandartsen naar goud grepen? Ten eerste is het edelmetaal enorm duurzaam en breekt het niet af, en ten tweede reageert het tandvlees er meestal goed op.

Vandaag wordt goud vooral gezien als een statussymbool, en lachen bijvoorbeeld rappers trots hun gouden tanden bloot. Sommigen laten zelfs ‘grillz’ op hun tanden plaatsen, zodat hun volledige tandenboog goud kleurt. Maar tegenwoordig zijn gouden tanden voor veel mensen een beetje té. Een witte glimlach is vandaag veruit het populairst.

De subtielere keuze: porseleinen facings

Witte facings zijn een veel subtielere oplossing dan goud voor de meest uiteenlopende problemen. Denk aan beschadigde tanden (als er tenminste geen al te groot stuk is afgebroken), maar ook grijze of gele tanden, te kleine tanden of een spleetje tussen de tanden. GlamSmile gebruikt porselein, dat qua duurzaamheid helemaal niet onderdoet voor goud. Of je je facings het liefst in Hollywoodwit of natuurlijk wit hebt, kies je bovendien zelf.

Een gouden tand laten verwijderen

Heb je een gouden tand en wil je liever een witte facing die iets minder in het oog springt? De meest geschikte oplossing hangt af van je huidige situatie. Zit er slechts een gouden huls rond je tand en werd er daarvoor destijds weinig glazuur weggeslepen, dan kun je je gouden tand perfect laten vervangen door een facing. Zit er een volledige gouden kroon in je mond en is er dus rondom je tand heel wat weggeslepen, dan is het enige alternatief een witte kroon. Facings zijn namelijk flinterdun en ze komen alleen aan de voorkant van de tand.

Eens vrijblijvend bekijken wat jouw opties zijn? Neem contact op met ons Smile Consulentes!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?