Esthetische of cosmetische tandheelkunde: de opties

Ontdek het verschil tussen esthetische en cosmetische tandheelkunde, geïllustreerd met herkenbare voorbeelden.

Restauratieve tandheelkunde is wellicht het eerste waar je aan denkt als je aan de tandarts denkt. Dit type tandheelkunde zorgt voor oplossingen voor gaatjes en andere functionele zaken. Bij cosmetische tandheelkunde daarentegen gaat het eerder om het verfraaien van het gebit, gewoon om het er mooier te laten uitzien, en om het camoufleren van eventuele gebreken. Denk hierbij aan tanden witter maken. Esthetische tandheelkunde streeft tot slot naar het behoud van het natuurlijke gebit, zodat je tanden hun natuurlijke schoonheid behouden. Denk bijvoorbeeld aan beugels die een scheef gebit rechtzetten. Ontdek je opties!

Esthetische tandheelkunde

1

Beschadigde tanden

Is je tand gebarsten of brak er een stukje af? Je kunt een klein stukje soms tijdelijk laten herstellen met composiet, maar dan is de kans altijd groot dat het terug afbreekt. Gaat het maar om een klein stukje en ben je op zoek naar een duurzamere oplossing, dan kies je het best voor een veneer, omdat die je tand effectief versterkt.

Ben je een groter deel van je tand kwijt, dan neem je beter je toevlucht tot een kroon of een stifttand. (Alleen als je tand ontzenuwd is, gaat de tandarts je kanaal versterken met een stift met daarop dan een kroon.) Als daarnaast je wortel mee beschadigd raakte, zal je een brug of implantaat moeten krijgen. Welke optie de tandarts je ook aanreikt: een specialist in esthetische tandheelkunde zorgt ervoor dat het resultaat niet alleen functioneel is, maar ook mooi past en in balans is qua kleur en vorm, zodat het zeker niet afsteekt bij de rest van je gebit.

2

Scheve tanden rechtzetten

Ook scheve tanden rechtzetten met behulp van een beugel behoort tot de esthetische tandheelkunde. Liever geen blokjesbeugel? Dat begrijpen we. Zo’n beugel ziet er vaak niet zo mooi uit, en het is behoorlijk onhandig tijdens het eten (of misschien eerder ‘na het eten’, omdat er voedsel tussen kruipt). Gelukkig zijn onze experts op de markt gekomen met een oplossing: een transparante beugel waar je niets van ziet! Na een jaar heb je rechte tanden, zonder dat iemand ooit merkte dat je aan orthodontie deed.

Cosmetisch tandheelkunde

3

Gele tanden wit maken

Verder heb je binnen de cosmetische tandheelkunde de mogelijkheid om gele tanden mooi wit te maken met bijvoorbeeld bleaching of veneers. Weet dat die laatste optie in elk geval duurzamer is. Bovendien werken veneers bij élk type verkleuringen, wat niet het geval is bij bleachen.

4

Spleetje of kleine tanden?

Wist je dat je tot slot zelfs een spleetje tussen de tanden kan laten wegwerken of te kleine tanden kan vergroten met veneers?

Neem vrijblijvend contact op met onze Smile Consulentes voor meer informatie!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?