Btw betalen bij de tandarts? De nieuwe regeling

Een nieuw jaar, nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2022 betaal je bij de tandarts btw op niet-therapeutische of reconstructieve behandelingen. Lees hier meer.

De start van een nieuw jaar is traditioneel hét moment voor goede voornemens. Denk aan meer gaan fitnessen, stoppen met roken, gewicht verliezen – of misschien wel meer aandacht besteden aan je mondhygiëne of jezelf een nieuwe, stralende glimlach gunnen. Maar daarnaast brengt een jaarwissel nieuwe regels met zich mee. Zo mag je je stookolieketel niet meer zomaar vervangen; zo baseert de bank zich voortaan op de geschatte waarde van een woning in plaats van op de aankoopprijs voordat ze een lening verstrekt; en … zo moet je vanaf 1 januari 2022 btw betalen bij de tandarts voor niet-therapeutische of niet-reconstructieve behandelingen. Hetzelfde geldt voor dit soort behandelingen bij andere (para)medische beroepen, ziekenhuisverpleging en medische verzorging, trouwens. Met deze regel schikt ons land zich naar de Europese regelgeving.

Btw bepaald door aard van de zorg

Of je in het nieuwe jaar btw zal moeten betalen voor de zorg die je krijgt, hangt af van de aard van die zorg: voor therapeutische varianten geldt een btw-vrijstelling. Daarmee komt een einde aan het btw-verschil tussen erkende en niet-erkende paramedische beroepen. In het verleden waren erkende paramedische beroepen, zoals logopedie en fysiotherapie, vrijgesteld van btw, terwijl niet-erkende tegenhangers zoals acupunctuur en osteopathie wél btw moesten aanrekenen. Vanaf 2022 verandert dat dus: voor therapeutische zorg betaal je geen btw meer – of die nu verleend wordt door een niet-gecertificeerde of door een gecertificeerde professional.

21% btw bij de tandarts?

Tot eind 2021 betaalde je op de honoraria van artsen, tandartsen, diëtisten en andere gezondheidswerkers geen btw. Voor een behandeling bij een arts die een zuiver esthetisch doel had, gold er al wel een uitzondering. Vanaf 1 januari 2022 breidt deze regel dus uit. Een greep uit de niet-therapeutische of -reconstructieve behandelingen of handelingen waarop voortaan een btw-tarief van 21% van toepassing is:

Vergelijkbaar met verzekeringen

De exacte definitie van een ‘therapeutische behandeling’ laat nog even op zich wachten, maar in grote lijnen loopt het verschil tussen behandelingen die bij de tandarts wel of niet onder de btw-regeling vallen wellicht gelijk met de behandelingen die de (aanvullende) verzekering al dan niet dekt. Zo ben je met een wettelijke ziekteverzekering gedekt voor ingrepen die je om gezondheidsredenen moet ondergaan. Met een aanvullende tandzorgverzekering komen daar nog conserverende behandelingen bij zoals tandprotheses, behandelingen aan het tandvlees, kaakbot of steunweefsel, en orthodontische behandelingen. Net zoals de nieuwe btw-regeling trekken beide soorten verzekeringen met andere woorden de grens bij behandelingen die niet echt noodzakelijk zijn voor je gezondheid.

Facings: toch de investering waard

We hoeven je wellicht niet meer te vertellen dat je er met facings jonger uitziet, vaker geneigd bent om te glimlachen en met meer zelfvertrouwen door het leven gaat. Al die belangrijke voordelen maken de investering nog altijd de moeite waard. Maar wist je ook dat onze porseleinen facings uitzonderlijk lang meegaan, en dat je de prijs kunt drukken door niet de hele tandenboog aan te pakken, maar enkel de zichtbare tanden? Kom er gerust eens over praten met onze Smile Consulenten!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?