Je tanden verzorgen: 7 mythes ontkracht

Er bestaan veel misvattingen over hoe je je tanden mooi en gezond kunt houden. In dit artikel helpen we enkele hardnekkige mythes de wereld uit.

1. Hoe harder je poetst, hoe beter het resultaat

Het lijkt misschien logisch om je tanden net zo hardhandig aan te pakken als bijvoorbeeld de tegels van je badkamer of de kasseien van je oprit. Maar toch vraagt je gebit eigenlijk om een zachte hand. Als je te hard poetst, kun je namelijk je glazuur beschadigen. Tandglazuur is een laagje dat het onderliggende tandbeen beschermt. Zodra het beschadigd is, is het onherstelbaar: verdwenen glazuur groeit niet meer aan. Daarom poets je je tanden ook maar beter niet met een te harde tandenborstel.

2. Poetsen met baking soda leidt tot wittere tanden

Baking soda of bicarbonaat is een huis-tuin-en-keukenmiddeltje waarvan wordt gedacht dat het je tanden witter zou maken. Maar er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt. Bovendien is het gebruik ervan niet zonder risico’s: bicarbonaat kan je glazuur aantasten en irritatie en andere tandvleesproblemen veroorzaken.

3. Flossen is overrated

Voor een goeie mondhygiëne is het superbelangrijk om ook de tandplak tussen je tanden te verwijderen. Dat kun je alleen maar doen door te flossen. Ben je niet zo handig met flosdraad? Dat is geen geldig excuus. Je kunt evengoed speciale flosstokjes in de strijd werpen. Zo’n ‘interdentale borsteltjes’ hebben een handvat en zijn daarom veel makkelijker te gebruiken én efficiënter.

4. Je poetst je tanden het best vlak na het eten

Het advies om je tanden net na de maaltijd te poetsen is achterhaald. Als je een goeie mondhygiëne hebt en je je tanden twee keer per dag grondig poetst, dan maakt het moment waarop je dat doet niet zoveel uit. Het kan zelfs net een goed idee zijn om níet meteen na het eten naar je tandenborstel te grijpen. Zo voorkom je dat je eventuele zuren dieper in je glazuur wrijft.

5. Citroensap is gezond voor je mond

Je dag starten met citroensap of een glas water met citroen: veel foodies zweren erbij, omdat het fris en gezond voelt. Citroen bevat effectief veel vitaminen, maar het zuur is slecht voor je tanden: het tast je glazuur aan en vergroot de kans op tanderosie. Wil je toch een glas citroensap drinken? Gebruik dan een rietje, zodat het zure drankje niet direct in contact komt met je tanden.

6. Als je tandvlees bloedt tijdens het poetsen of flossen moet je ermee stoppen

Het is misschien eng om te merken dat je bloed spuwt na het flossen, maar het probleem ligt niet bij het poetsen of flossen zelf. Dat je bloedt, wijst juist op het feit dat je te weinig flost. Als bacteriën en tandplak zich ophopen, kan je tandvlees ontsteken en beginnen te bloeden. De remedie? Dagelijks poetsen en flossen – en dus niet enkel net voor je naar de tandarts gaat!

7. Witte tanden zijn gezonde tanden

De kleur van je tanden zegt weinig over hoe gezond ze zijn. Witte tanden kunnen perfect gezond zijn, maar dat is niet per se het geval. En omgekeerd hoeft er met eerder gele of grijze tanden zeker geen probleem te zijn. De kleur van je tanden is deels erfelijk en deels bepaald door andere factoren, zoals je voeding of drank, je rookgewoontes of leeftijd. Dat betekent natuurlijk niet dat je je zomaar neer moet leggen bij gele of grijze tanden. Facings of veneers vormen bijvoorbeeld een duurzame en pijnloze oplossing.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?