Zo ziet een gezond gebit eruit

Aandacht besteden aan je mondhygiëne is de boodschap, zodat je je gebit gezond houdt. Maar hoe herken je een gezond gebit nu eigenlijk? Doe de check.

Gezonde tanden zijn geen detail: ze hangen onder meer samen met een gezond hart. Door goed te poetsen, zet je een rem op de slechte bacteriën in je mond, waardoor je minder kans hebt dat ze in je bloedbaan terechtkomen en chronische ontstekingen veroorzaken (die belastend zijn voor je hart). Aandacht besteden aan je mondhygiëne is dus de boodschap, zodat je je gebit gezond houdt. Maar wat is een gezond gebit nu eigenlijk?

Geen wit of rood tandvlees

Gezonde tanden of een gezond gebit herken je ten eerste aan het tandvlees.

  • Gezond tandvlees sluit nauw aan op de tanden. Bacteriën hebben zo geen kans om ertussen te kruipen (tussen je tanden heb je natuurlijk nog wel minieme spleetjes, en dat is de reden waarom je moet flossen om tandplak te vermijden).
  • Idealiter heeft je tandvlees een frisse roze kleur, of een tint die eerder richting bruin of paars gaat naarmate je meer pigment in je huid hebt. Een rode verkleuring wijst op ontstoken tandvlees (dat uiteindelijk kan terugtrekken), terwijl wit tandvlees kan betekenen dat je met een schimmelinfectie kampt.
  • Verder mag je tandvlees niet overgevoelig of geïrriteerd zijn, mag het geen pijn doen bij het poetsen, en mogen er geen zweertjes op te vinden zijn.
  • Bloedt je tandvlees tijdens het poetsen? Dan is er wellicht sprake van een ophoping van bacteriën. Je moet dan extra goed poetsen op die plek, om de bacteriën weg te krijgen. Na het flossen is een beetje bloed normaal; het wijst dan niet per se op de aanwezigheid van bacteriën.

Gezonde tanden in een gezond gebit

En hoe gezonde tanden eruitzien? Gele of grijze tanden zijn niet per se een teken dat je je gebit slecht verzorgt. De kleur van je tanden is deels aangeboren, en wordt deels beïnvloed door verkleuringen die een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen of drankjes, of van antibioticagebruik. Het feit dat je geen gaatjes hebt en geen slechte adem is wel een graadmeter voor de gezondheid van je gebit.

Niet gezegend met een gezond gebit?

Als de gezondheid van jouw gebit te wensen overlaat, met minder fraaie tanden tot gevolg, dan hoef je je daar zeker niet bij neer te leggen. Eerst moet je je tandproblemen laten aanpakken, maar daarna kun je de vorm, de kleur en zelfs de grootte van je tanden volkomen pijnloos laten aanpassen met facings.

Klaar voor een stralende glimlach? Neem vrijblijvend contact op met ons Smile Consulentes!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?